les disciplines

 

LES DISCIPLINES

Totes les disciplines del centre, tenen com a objectiu retrobar-se i desenvolupar més consciència, respecte i coneixement de si mateix.

  • HATHA IOGA: Treball postural variat, treballem flexibilitat i força. Trobem la calma i la intensitat amb els petits moviments, l’acció interna, la repetició i observant la respiració.

  • PILATES: Pràctica enfocada en alliberar-nos i enfortir-nos, especialment la faixa central del cos reconnectant amb la respiració diafragmàtica, utilitzem les pilotes grans.

  • VINYASA IOGA: Avancem per una seqüència de postures d’una manera rítmica, dinàmica i progressiva al compàs de la respiració, per aconseguir més fluïdesa en les transicions.

  • MOVIMENT NATURAL: A través del gest, d’exercicis i jocs, desenvolupem la consciència del moviment. Com que el gest té un ritme, fem servir música per sostenir-nos.

 
 

VINYASA YOGA

El Vinyasa que fem és un compendi de tècniques on, per una banda, es treballa l’àssana, i, per altre, el vinyasa.

L’àssana (postura corporal) es treballa de manera estàtica per observar-ne el moviment ossi en la forma (mentre es roman en l’àssana) que el cos està representant. Ens basem en l’observació del comportament de l’àssana i no hi ha una intenció d’alinear el cos d’una manera concreta, ja que no volem portar a l’alumnat a cap direcció específica, sinó que l’acompanyem a través del seu adonar-se’n.

Entenem que d’aquesta manera el procés de cadascú és individual i saludable per sí mateix. Per tant, podríem dir que l’alineació que busquem no és cap altra que l’orgànica respectant el caminar individual.

Aquest és un mètode que es defineix per un vinyasa fixe i unes seqüències de suport on l’objectiu final és aconseguir fluïdesa en les transicions.

Els krames (o seqüències de suport) preparen el cos per a la consecució del vinyasa complert amb fluïdesa.

Podem treballar amb diferents tipus de vinyases (complet o “full”, mig, quart…), i amb diferents ritmes respiratoris, que portarà a l’alumne a entendre progressivament el significat de vinyasa a través de l’experiència que aquests ritmes li oferiran, com ara la continuïtat, la resistència, l’explosivitat...

D’altra banda, el que podrà copsar l’alumnat, a diferència d’altres pràctiques de vinyasa, és que es trobarà amb directrius i guies directes a través del conteig (enumeració dels moviments), del nom de l’àssana o d’accions concretes, però no explicacions extenses ni argumentades . Tot això, per respectar el “flow”, el vinyasa, el temps del moviment, el ritme, la respiració i, doncs, la cadència.

 

PILATES

Aquest mètode, creat per Joseph Hubertus Pilates ja fa gairebé 90 anys, té sis principis bàsics:

- concentració

- respiració

- control

- fluïdesa en el moviment

- centralització

- precisió.

La Berta descobreix aquest mètode gràcies a una lesió. El Pilates l’ensenya a enfortir el cos d’una altra manera no tan convencional. Comença a fer pràctiques i entén que, a través de la respiració, pot tonificar la musculatura. El mètode li dona més eines per continuar entrenant i prendre consciència.

A les classes, les pràctiques que es faran seran en base a aquests principis, fent un treball equilibrat de força i elasticitat, i utilitzant com a punt de suport el terra i les pilotes.

 

HATHA IOGA

Reorganitzem el cos cap a formes mesurades i conscients (àssana), desenvolupant l'atenció.

Adoptem patrons eficients de moviment i de respiració, que són més saludables.

Canviem estructures i hàbits mentals inconscients adaptant-nos a les nostres circumstàncies.

Establim un diàleg entre la ment i el cos, connectats amb la respiració, per percebre la unitat de les nostres parts.

Amb la pràctica

...explora el teu potencial.

             ...mou-te conscientment. 

             ...alinea’t amb el teu ser.

 

MOVIMENT NATURAL

En la part física del gest hi descobrim les lleis universals de moviment, les que conformen el moviment humà i la resta de moviments dels animals, de la natura i del cosmos.

Respectant aquestes lleis, el cos es mou de manera harmoniosa, s’allibera de tensions inútils i es cansa menys.

No es tracta d’aprendre a “moure’ns naturalment”, sinó de retrobar aquest moviment tan senzill que hem perdut creixent en la nostra societat.

Els nens petits utilitzen el seu cos eficientment. Però la nostra cultura, els hàbits, els rols socials, el sedentarisme i ara l’acceleració de les nostres vides,

ens allunyen del nostre moviment propi.

El gest també és expressió i posarem atenció a cada moviment, per petit que sigui. Malkovsky (ballarí txec-francès) deia: “El gest és la confirmació de l’activitat de l’ànima”.

Moure’s no és agitar-se, sinó donar sentit a les emocions que ens travessen.

Prendre consciència del nostre cos i com es mou és donar-se la possibilitat d’actuar plenament, unint la ment, les emocions i el cos.

Les classes

A través d’exercicis i jocs, utilitzant pilotes, peses, mocadors, desenvolupem la consciència del moviment, en comprenem la lògica

i experimentem per sentir com evoluciona en el cos.

Treballem sempre des del “hara”, el nostre centre vital. A través d’ell, activem diverses funcions essencials:

- La respiració

- L’equilibri

- El flux d’energia

- El reflex

Com que el gest té un ritme en si mateix, en les classes fem servir música: ens ajuda a trobar el desenvolupament del moviment, sosté el cos i allibera la ment i les emocions.

A qui va dirigit?

A tothom. Podem tenir cossos molt diferents els uns dels altres, però l’essència del moviment serà la mateixa per totes i tots, a qualsevol edat. 

Cadascú pot tenir interès d’endinsar-se en el moviment natura:

- Els joves (quan tot és possible i el cos no ens falla): preservar el moviment espontani i prevenir els mals usos del cos.

- Els de mitjana edat (quan més pressió i menys temps tenim per cuidar-nos): regular les tensions i donar sentit en els gestos quotidians.

- Els més avançats (quan el cos comença a moure’s amb més dificultat): desfer hàbits contraproduents i conservar l’agilitat i l’equilibri.